Blog

 

2022-07-01

Vakantieplanner

Ben je als ouder al bekend met de voordelen van de weekplanner?? Dan denk ik dat je een vakantieplanner ook wel een topper ga vinden! 

En NEE nu zeg ik niet dat je de gehele zomervakantie van je kinderen vast moet leggen tot in elk detail! Absoluut niet, want dan zou het eigenlijk ook niet meer voelen als vakantie. 
Maar het geeft wel  een stukje structuur en ritme, iets wat veel basisschool kinderen toch missen in de vakantie. En wat dan ook kan leiden tot niet gewenst gedrag. Grotendeels zorgt school voor structuur en ritme, dat valt nu 6 weken lang weg. Sommige kinderen vinden dit lastiger dan andere kinderen. 

Sowieso is het ook voor ons als ouders handig om in een oogopslag te kunnen zien wat we allemaal te wachten staat in de vakantie. Ook de ouders hebben andere verplichtingen in de zomervakantie.

Wat is wel handig op de vakantieplanner te zetten?  
- Wanneer gaan jullie op vakantie? Hoe lang gaan jullie op vakantie? Waar ga je heen (land)? 
- Wanneer zijn papa/mama aan het werk en de kinderen bij de BSO of andere oppas? 
- Enkele dagjes uit ?  
- logeren? 

Kanttekening bij de dagjes uit op de planner:  
- Ze hoeven er echt niet allemaal op. Heel veel dagjes uit gebeuren ook spontaan, wat natuurlijk helemaal goed is en juist ook leuk. Maar sommige dagjes uit op de planner zetten, die al vaststaan, geeft de kinderen ook inzicht wanneer ze “spannende” dingen gaan doen. En voor sommige kids ook een bevestiging dat ze wat leuks gaan doen, sommige gaan elke dag het liefst namelijk op pad voor wat spanning en actie.
- LET OP! Sommige kinderen gaan er juist heel slecht op als ze al weten dat ze naar de dierentuin gaan enzo. Die slapen nachten ervoor juist heel slecht van alle spanning. Dan zal ik het afraden om dagjes uit erop te zetten. En het pas op de ochtend zelf te vertellen. Misschien kan je dan wel iets anders op de vakantieplanner zetten als: Speciaal tijd met papa en mama ofzo. Kijk goed waar jouw kind baat bij heeft! 

Door het invullen van een vakantieplanner, geef je niet alleen structuur en ritme. Maar de kids kunnen misschien ook een beetje inspraak krijgen wanneer jullie iets leuks gaan doen of wat voor leuks jullie gaan doen. 

Ook een belangrijk onderdeel is dat kinderen zien wanneer ze rust hebben. De dagen dat ze even thuis mogen opladen en lekker in hun eigen wereldje kunnen rommelen.  Door te weten wanneer ze de mogelijkheid hebben tot ontspanning, kunnen ze de spanning ook beter aan! 

Bespreek natuurlijk wel met je kinderen dat er soms weleens last minute iets kan veranderen met de planning, dagje uit als we wegdrijven van de regen is ook niet leuk. Of als vrienden/familie spontaan met een idee komen om een dagje extra er-op-uit te gaan. Logeerpartij wat niet door kan gaan door een griepje. 

Vergeet als ouders niet om ook en beetje tijd voor jezelf in te plannen! Ook ouders hebben tijd nodig om op te laden. 

Hieronder heb ik voor jullie gratis de planner van Juli en Augustus toegevoegd!! 

Geniet van de prachtige zomervakantie! Op naar een zomer vol mooie en geweldige herinneringen…. 

1.jpg   2.jpg

Angelina - 11:21:12 @ Blog | Een opmerking toevoegen


 
 
 
E-mailen
Instagram