Blog

 

2022-05-27

De kracht van een weekplanner

De kracht van een weekplanner!

In de keuken hangt bij mij een groot whiteboard, met alle dagen van de week erop vermeld. Elke zondagavond, na het opruimen van het avondeten en voor het naar bed gaan, veeg ik hem leeg en wordt hij gevuld.

Sinds ik een weekplanner gebruik voor mijn zoon heb ik zoveel voordelen mogen ervaren. Wij hebben hem dan ook al ongeveer 2 jaar in gebruik.

Wat is er dan zo fijn aan een weekplanner?  Het geeft een kind duidelijkheid en structuur. Maar wat ik vooral heel fijn vindt en ervaren heb, zodra mijn zoon het op de weekplanner heeft gezien is het eigenlijk een soort van uit zijn hoofd. Het staat genoteerd dus hij hoeft er niet meer over na te denken! Zo komt hij zelf ook weleens naar mij toe: “Mam, wil je ….  even op schrijven op het bord?”. En daarmee is het ook gelijk klaar.  Hij laat gelijk zien hoeveel rust het geeft in dat kleine hoofdje.

Welke punten schrijf ik allemaal op de weekplanner, want onmogelijk om alles er op te zetten toch?!? 

Absoluut, daarom gaat er bij mij grotendeels alleen op wat van toepassing is voor mijn zoontje.

Wat gaat er bij mij standaard op de weekplanner en waarom:

- Schooldagen: zeker fijn in de weken dat er studiedagen zitten of een feestdag midden in de week.

- Feestdagen: kan ook helpen om spanning te verminderen omdat ze weten wanneer het precies is.

- Bad/douche dagen: Sommige kinderen houden er gewoon echt niet van, nu weten ze van te voren wanneer wel en wanneer niet. En andere kinderen kunnen niet elke dag vanwege hun huid, maar zouden het liefst elke dag willen.

- Avondeten: sinds ik hiermee begonnen ben is er veel minder gezeur over dat ik wil ik niet eten. Of de vraag wanneer eten we….  Nu weet hij van te voren wat we wanneer eten. Ja ik schuif hier ook weleens een keer in op de dag zelf, maar dat is prima een geen drama.

- Bepaalde dagjes uit: bij sommige vind hij het fijn om van te voren te weten wanneer we dan gaan. Dan heb ik niet elke ochtend of avond te vraag gaan we vandaag of gaan we morgen. Maar sommige dagjes hou ik ook gewoon “geheim” en hoort hij pas op de dag zelf, om spanning te voorkomen.

- De momenten waarop hij zijn vader ziet: zijn vader is gewoon een onderdeel van zijn week, en op deze manier ook gewoon betrokken in zijn week. Als hij wat gaat ondernemen met zijn vader en ik dat weet dan schrijf ik dat er ook gewoon bij.

Maar denk ook aan puntjes als

- Zwemles

- Sporten of gymles op school

- Muziekles

- speciale gelegenheden op school: koningsdag, sportdag, excursie

- Wel of geen naschoolse opvang

- Momenten dat oppas er is

- Verjaardagsfeestje/kinderfeestjes

En een heel belangrijk punt op de weekplanner, waar mijn zoon zelf mee gekomen is, het afvinkhokje bij elke dag!  Hiermee kan hij gelijk zien wat is geweest en hoelang het nog duurt voor iets komt. En of het een schooldag is of een weekenddag 😉

Mochten je kinderen nog te klein zijn om te lezen, creëer dan een weekplanner met plaatjes. Zoek eventueel samen de plaatjes uit om je kinderen er ook bij te betrekken. Misschien geven ze dan ook gelijk ideetjes aan wat hun fijn vinden om er op terug te zien.

Hieronder een weekplanner, als je niet gelijk naar de winkel wil rennen voor een whiteboard maar het eerst eens wil proberen. Printen maar en kijk of het voor jullie werkt!

Laat mij even weten in de comments hoe het werkt voor jullie?? Zou ik leuk vinden. Of  je mag het natuurlijk ook laten weten via mijn instagram.

                                                                                          DOWNLOAD HIER JOUW WEEKPLANNER!

Angelina - 09:49:30 @ Blog | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
E-mailen
Instagram