Blog

 

2022-07-14

Op vakantie en gescheiden ouders

Nu de zomervakantie voor de deurstaat of al begonnen is, is er ook weer het onderwerp “op vakantie”.

Op vakantie gaan brengt in de meeste gezinnen al wat spanningen met zich mee. Alleen het algemene INPAKSTRESS bezorgt de mensheid rode vlekken in de nek.

Voor een groep kinderen en ouders brengt dit meer spanning, stress en gevoelens met zich mee. Want de ouders van deze kinderen zijn niet meer samen.
Natuurlijk aan de ene kant is dit mega chill voor een kind. Je gaat misschien gewoon 2x op vakantie, krijgt misschien wat meer cadeautjes omdat het vakantie is en een dubbel hoeveelheid ijsjes. Dit is een rijtje van wat wel leuk is aan vakantie en gescheiden ouders.

Maar……. Voor veel kinderen houdt het in dat ze de andere ouder missen, dat ze het vervelend vinden dat ze daar niet gelijk alles mee kunnen delen, dat ze het lastig vinden dat die andere ouder thuis zit terwijl hij/zij plezier maakt. Dit soort gedachtes en gevoelens kunnen best een druk geven op een kind. Ene kant het grote plezier van vakantie en andere kant het schuldgevoel, gevoel dat ze iets “fout” doen juist omdat ze genieten.

Bijvoorbeeld een kind is met zijn vader op vliegvakantie, met een mega groot glijbanen waterpark bij het hotel. Hoe vet!! Ze hebben de grootste lol. Maar toch knaagt er iets aan het jongetje, want mama is dan misschien niet zo van de glijbanen. Dat toetjesbuffet s ´avonds bij het eten is echt mama haar ding. Iets waar moeder en zoon echt samen gek op zijn, alles proeven en keuren. Wat zou hij dit graag met haar willen delen. Hij kan er wel elke avond van genieten, terwijl zijn moeder thuis zit. Waarschijnlijk hard aan het werk, zodat ze straks extra tijd heeft om met hem door te brengen als die weer thuis is.

Jullie ouders doen er zeker alles aan wat in jullie macht ligt om te zorgen dat al deze gedachtes en zorgen en gevoelens minimaal zijn. Jullie gunnen elkaar de vakanties, mooie momenten en geweldige herinneringen. Toch zullen er emoties gepaard gaan, het is natuurlijk en je gaat het niet tegen. Laat de emoties en gevoelens er zijn. Maak ze niet te klein maar zeker ook niet te groot. Neem ze serieus en laat ze er zijn. Praat erover en laat het ze uiten.

Geef daarin het goede voorbeeld. Ook jij, als ouder, zal namelijk je gevoelens hebben op dit gebied. In het begin van de scheiding zal het heftiger zijn dan na een aantal jaren. Het heeft ook met de leeftijd van je kinderen te maken. Hoe goed de band is tussen de ouders. Laat je eigen emoties er zijn, erken ze. Je hoeft je kinderen niet in alles mee te nemen met wat je voelt, maar ontken ze niet. Je kinderen kennen je beter dat dat 😉 Als je ze zelf ontkent, leer jij onbewust je kind om ze ook te ontkennen. Geef het goede voorbeeld, laat zien hoe je wel met emoties om dient te gaan. Leer ze dat jij emoties soms ook lastig vind! Dat het dus niet erg is. 

Misschien is jullie kind erbij gebaat om regelmatig contact te hebben met de andere ouder die niet mee is op vakantie. Zodat hij/zij de leuke momenten kan delen. Bespreek voor de vakantie wel als ouders onderling hoe jullie hier zelf ook in staan en wat handig is. Jullie hebben gescheiden levens, daar komen ook grenzen bij kijken. Respecteer deze grenzen ook van elkaar. 

Het is en blijft voor zowel de kinderen als ouders een lastige situatie! Er is ook geen passend antwoord op hoe je het moet aanpakken en wat goed en fout is. Elk kind is anders, elke scheiding is anders en alle behoeftes zijn anders.  Hopelijk kunnen jullie als ouders samen kijken wat voor jullie kind werkt, wat voor jullie werkt en wat voor jullie situatie werkt.  Uiteindelijk blijft het JULLIE kind.

Geniet en maak de mooiste herinneringen. 

Angelina - 09:16:49 | Een opmerking toevoegen


 
 
 
E-mailen
Instagram