Blog

 

2022-09-19

Het speelgoed van je kind

Het speelgoed van je kind, heeft dat als doel om de ontwikkeling te stimuleren of wordt het juist over gestimuleerd?

Laten we deze blog beginnen met twee vragen. Ik zie je antwoord niet dus je kunt helemaal eerlijk zijn tegenover jezelf. 😉
• Hoeveel speelgoed heeft je kind? Genoeg, veel of te veel?
• Hoe lang ben je s avonds (samen met je kind of alleen) bezig het opruimen van al dat speelgoed?

Gemiddeld gezien is het antwoord op vraag 1 waarschijnlijk VEEL en zijn we ongeveer 30 minuten bezig met opruimen. Nog een beetje eerlijkheid erin gegooid, we zijn op gebied van speelgoed wel altijd in de ontkenningsfase dat ons kind TEVEEL heeft.

Tijdens dat opruimmoment s´avonds, zie jij dan als ouder eigenlijk nog door de bomen het bos met al dat speelgoed?  Of heb je soms echt niet meer het idee wat je kind allemaal heeft, waar je het moet laten en waarom je al dit spul in huis hebt?  Als jouw antwoord is: ik zie door de bomen het bos niet meer, kan je dan bedenken dat je kind dit dus eigenlijk ook niet meer doet?

Waar wil ik heen?! Ik hoor steeds vaker weer voorbijkomen: “mijn kind kan niet zelf spelen” , “zoveel speelgoed maar weet niet waar hij/zij mee moet spelen” of “zoveel speelgoed maar met meer dan de helft wordt nauwelijks gespeeld”.  Herkenbaar misschien…..

Speelgoed wordt gemaakt, verkocht en gekocht om spel te stimuleren bij kinderen. Spel draagt bij op vele vlakken van de ontwikkeling. Het helpt bij de ontwikkeling van de motoriek, sociaal-emotioneel, taalontwikkeling en oorzaak en gevolg. Spel is dus ontzettend belangrijk.

Als je kinderen alleen zoveel speelgoed hebben, dat ze niet tot spel komen of niet weten waar mee te spelen. Kan je je eigen gaan afvragen of je ze aan het stimuleren ben of juist aan het over stimuleren. Als jij zoveel keuze heb als kind, dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Dan is dat niet iets wat spel stimuleert maar eerder tegenwerkt.

Nu roep ik echt niet op om geen speelgoed meer te kopen of alles wat teveel is weg te gooien 😉 Zo streng bedoel ik het echt niet. Als jij je echter kan vinden in het feit dat je kind te weinig echt tot spelen komt, je weleens wilt zien dat ze ergens anders mee spelen, meer alleen gaan spelen of je ze wilt uitdagen om anders naar hun speelgoed te kijken. Let dan even op, dan heb ik een tip voor je!! 

Rij, fiets, wandel even langs de wel bekende Zweedse Balletjes winkel en koop een paar grote opruimbakken. Maak op zolder, berging, washok of ergens anders in huis ruimte vrij om deze opruimbakken op te kunnen bergen.  Dat was stap 1, valt nog best mee toch?!

Stap 2: tijd om speelgoed te gaan sorteren, uit te zoeken en te rangschikken. Dit is heel persoonlijk. 
• Wil je dat je kind meer tot spel komt? Dan kan je de bakken sorteren zoals hij er altijd mee speelt. Dus welk speelgoed combineert hij, wat hoort volgens je kind bij elkaar! Stop dat in een bak. Maak zo verschillende bakken.
• Wil je je kind meer uitdaging geven, of eens ergens anders mee laten spelen? Kijk dan waar en hoe het altijd speelt, gooi dat vervolgens door elkaar. Kijk naar nieuwe uitdagingen, nieuwe verhalen die je kind kan creëren. Hiermee kan je spel een beetje sturen en nieuwe combinaties laten ontdekken.

Stap 3: zet nu heel veel bakken speelgoed weg, zie stap 1 voor de ruimte!! Hoeveel speelgoed je weg zet legt er een beetje aan hoeveel kinderen je hebt. De regel is, je laat maar een klein deel staan in de woonkamer, slaapkamer of speelkamer. Mijn advies zou zijn, begin eens met maar 1 grote bak te laten staan. En kijk eens wat er gebeurt. Speel er zelf ook een beetje mee, elk kind is ook hier weer anders.

Nu kan je met je kind een dag afspreken hoe vaak je wisselt, elke week of om de twee weken. Maar je kan ook besluiten dat je dat moment elke keer zelf kiest. Zie je dat je kind uitgekeken is op het speelgoed wat er staat, wissel het dan. Dan is de keuze of jij de volgende bak kiest of dat je kind de “nieuwe” bak mag uitzoeken.  Soms vraagt je kind of het een andere bak erbij mag krijgen, zodat hij het kan combineren. Geen probleem, je kind gaat dus spel combineren. Het wordt gestimuleerd en komt tot spel! Eind van de dag of de dag erna tover je weer een bak met speelgoed weg zodat het weer overzichtelijk wordt.

Voordelen op een rijtje:
• Kinderen worden weer gestimuleerd tot spel.
• Kinderen gaan meestal meer zelf spelen.
• Ze gaan speelgoed creatiever gebruiken
• Als je het speelgoed wisselt na een tijdje, wordt het speelgoed herontdekt alsof het nieuw is.
• Speel omgeving is rustiger.

Extra voordelen voor de ouders:
• Opruimen duurt minder lang
• Minder pijnlijke voeten, je staat niet elke keer op speelgoed
• Misschien zelf soms een warme bak koffie omdat je kind heerlijk zelf aan spelen is.

Dit kan je natuurlijk ook doen met spelletjes, als elke keer hetzelfde spelletje wordt gekozen en je je kind wat anders wilt leren of het lastig vindt om te kiezen welk spelletje het moet worden. Haal gewoon een deel van de spelletjes weg! Wissel dit dan ook om de zoveel tijd om.

Hoeveel speelgoed je laat staat, hoeveel je wisselt voel dat aan wat bij jullie past, wat bij je kind past. Elk kind is verschillend en ook de behoefte met spelen. Probeer iets, pas het aan als het niet helemaal werkt tot je de formule hebt die past bij jouw kind. Zodat je kind heerlijk speelt, gestimuleerd wordt in ontwikkeling en niet overweldigd is door al het speelgoed.

Probeer het eens! Ik ben benieuwd wat voor effect het bij jullie thuis gaat hebben.

PS. Denk ook eens aan het feit dat de goedheiligman en de kerstman over een paar maanden ook weer langs gereden en gevlogen komen 😉 Dat gaat meestal ook gepaard met veel speelgoed.

Angelina - 10:02:27 | Een opmerking toevoegen


 
 
 
E-mailen
Instagram