Blog

 

2022-12-06

JA!!! Je mag de opvoeding van je kind anders aanpakken.

Anders als dat jij bent opgevoed, anders als dat je partner is opgevoed, anders als de buren hun kinderen opvoeden en ook anders als dat je vrienden hun kinderen opvoeden. Jij mag het anders aanpakken!

Veel ouders hoor ik de laatste tijd over het feit dat ze commentaar krijgen, of veroordelende blikken als zij het anders aanpakken met hun kinderen. Vervolgens begrijp ik uit veel verhalen dat het de ouders onzekerder maakt, verdrietig of een beetje opstandig.

Als ik doorvraag waarom ze zich het commentaar, de opmerkingen en blikken aantrekken? Is heel vaak tussen de regels door te horen dat ze eigenlijk bang zijn dat ze hiermee denken te zeggen dat ze vinden dat ze zelf verkeerd zijn opgevoed, hun ouders het verkeerd hebben aangepakt!

Lieve ouders, als jij je hierin herkent stop alsjeblieft met deze gedachte! Als jij een ander pad bewandelt, zeg jij daarmee helemaal niet dat jij vind dat je verkeerd ben opgevoed. Je zegt daar alleen mee dat jij het anders aanpakt! Dat jij de opvoeding doet zoals het bij jou, je kind en je gezin past.

Iedereen heeft zijn eigen opvoedstijl, iedereen heeft zijn eigen inbreng wat je wel en niet belangrijk vind in de opvoeding. Iedereen heeft een toekomstvisie hoe zijn/haar kind uiteindelijk volwassen wordt, wat wil je meegeven en wat wil je ze leren.  Dat zijn de grote lijnen die jouw opvoeding bepalen.

De opvoeding in de praktijk, oftewel de aanpak kan zelfs per kind verschillen binnen een gezin. Zeg je daarmee dat je ene kind verkeerd is opvoed en de andere goed? Of zeg je daarmee dat je kijk naar wat je kind nodig heeft en wat werkt voor jou?

Klein voorbeeld, stel jouw gezin bestaat uit jou, je partner en 2 kinderen. Het is tijd om naar school te gaan. De bekende schoolrun! De opvoeding van jou kinderen is hetzelfde, maar de aanpak in de kleine detail verschillend.
Kind 1: Gaat er heel goed op  als je een lijstje opsomt wat er nu gedaan moet worden. “Tijd voor school, hop jas aan, schoenen aan, je tas pakken en wachten tot iedereen klaar is”.  Binnen 5 minuten is kind 1 helemaal klaar.
Kind 2:  Daar hoef je dit echt niet bij te proberen, discussies en een vragenuur die langer duren dan een hele ochtendritueel. Kind 2 wil gewoon wat meer weten waarom, hoezo en een beetje controle hebben. ” Het is tijd voor school, dus we gaan onze jas aandoen want het is koud buiten. Kies maar of je je warme schoenen aan doet of je sneakers. Vergeet je tas met je lunch erin niet anders heb je straks honger. Alles gedaan? Controleer dan even of we allemaal klaar zijn om te gaan! “. 
Je vraag hetzelfde, alleen op een totaal andere manier. Van kort en bondig naar snel een korte uitleg waarom wat moet gebeuren. Waarmee je discussies omzeilt want het is nu logisch waarom je kind iets moet doen van jou.

Nu nog een keer de vragen is kind 1 of kind 2 nu verkeerd opgevoed? Of kijk je naar wat bij het betreffende kind past en speel je daarop in? 

Groter bekeken ben jij verkeerd opgevoed? Of voed jij je kinderen verkeerd op? Jij was anders als kind, je ouders waren anders als ouders, jullie gezin was anders.

Laatste wat mij opviel in de opmerkingen van ouders, dat de opmerkingen van hun eigen ouders vooral te maken hebben met het feit dat ze vinden dat ze hun kinderen te “Soft” opvoeden. “Vroeger” had je gewoon te luisteren naar je ouders, tegenwoordig geven ouders hun kind ook meer een stem. Daar zit een misverstandje tussen de generaties.

Je hoort dan veel de opmerkingen als: je geeft je kind te veel hun zin, je kind loopt volledig over je heen of wacht maar tot ze 16 zijn!  Daar wil ik alleen maar zeggen:  Lieve Opa’s en Oma’s, dat er samengewerkt wordt met een kind, er geluisterd wordt naar een kind en er gekeken wordt naar hun behoefte in plaats van gedrag wilt niet zeggen dat er niet begrenst wordt! Het gebeurt alleen op een andere manier als jullie het waarschijnlijk gedaan hebben!

Ouders, volg jullie hart in de opvoeding van de kinderen. Luister naar je ouderinstinct en kijk naar je kind. Wat heb jij nodig, wat heeft je kind nodig en wat past bij jullie gezin?

Angelina - 13:06:18 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
E-mailen
Instagram