Blog

 

2024-10-18

Wat naar mijn mening te weinig verteld wordt over hooggevoeligheid…

Vaak wordt hooggevoeligheid, zeker bij kinderen, ontdekt doordat de valkuilen van hooggevoeligheid op de voorgrond aanwezig zijn. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in heftige emoties, continu overprikkeld zijn of  “lastig gedrag”. 

De valkuilen van hooggevoeligheid zijn bij de meeste ouders van hooggevoelige kinderen wel bekend.
Maar wat er naar mijn menig te weinig wordt verteld over hooggevoeligheid is dat:
Valkuilen doorgeschoten kwaliteiten zijn!

Tegenover een valkuil staat een kwaliteit. In plaats van kinderen vast te pinnen in hun valkuil, of je als volwassene er achter te verschuilen,  kunnen we ook kijken naar de kwaliteit die er achter schuil zit. Hooggevoeligheid is namelijk niet een op een stapeling van valkuilen! Het kan inderdaad wel zo voelen, zeker als je van valkuil in valkuil blijft stappen. Of als je elke keer in dezelfde valkuilen dondert.

Hooggevoeligheid heeft echter ook heel veel kwaliteiten. Hele mooie kwaliteiten, bij de meeste  hspers zitten ze alleen verstopt achter de valkuilen. Dit hoeft niet, maar omdat om te kunnen buigen moet je wel de kwaliteiten kunnen zien. Dit kan lastig zijn als je kind, jij als ouder of als zelf misschien wel hooggevoelig persoon al een tijdje in een vicieuze cirkeltje lijkt te draaien.

Om je een beetje op weg te helpen heb ik een rijtje gemaakt van enkele bekende valkuilen van hooggevoeligheid met daar tegenover de kwaliteiten.

Moeite hebben met grenzen stellen  ↔  Begripvol, zorgzaam

Snel overprikkeld raken  ↔  Scherpe waarneming, oog voor details

Neiging tot piekeren    ↔  Reflectie en denkvermogen

Vermijden van conflicten  ↔  Begrip, empathie

Fysieke uitputting  ↔  Toewijding aan dat wat je doet

Hopelijk als je nu kijkt naar het gedrag van je hooggevoelige kind, of misschien wel dat van jezelf, zie je dat achter deze valkuilen prachtige kwaliteiten zitten. Dat neemt niet weg dat de valkuilen niet pittig kunnen zijn, of nu dat je de kwaliteiten er nooit meer doorgeslagen gaat worden naar een valkuil. Het is van belang om de kwaliteiten te leren doseren. Zodat de kwaliteiten van hsp kwaliteiten blijven en niet een valkuil waar je heel de tijd in valt.

Angelina - 11:25:49 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.



 
 
 
E-mailen
Instagram